Alle collectiesThuis Laden
Hoe snel zal ik kunnen laden aan mijn thuislader?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Hoe snel je zal kunnen laden aan je thuislader hangt af van een aantal factoren.

Het soort wagen

Niet elke auto laadt even snel. Als je met een snelle laadpaal een langzaam ladende auto gaat opladen, dan is de auto de beperkende factor. Andersom kan ook. Als je auto heel snel kan laden, maar de laadpaal kan dat laadvermogen niet leveren, dan blijft de laadsnelheid laag.

Om het laadvermogen van je wagen te weten kan je best contact opnemen met de fabrikant van de wagen. Meestal vind je deze info op hun website.

Het vermogen van je elektrische installatie

Wat je ook moet weten is hoe je huis op het stroomnet is aangesloten. Dat kan met een 1-fase aansluiting of een 3-fasen aansluiting.

Welke aansluiting je hebt, kun je zien op de elektriciteitsmeter in je meterkast.
Je vindt het ook terug op de jaarrekening van jouw energieleverancier.

Met een 3-fase aansluiting is een hoger maximaal laadvermogen mogelijk.
Huizen met een monofase aansluiting kunnen in veel gevallen achteraf van een 3-fase aansluiting worden voorzien. Neem hiervoor contact op met je netbeheerder indien je dit wenst.

Let wel: in België bestaan er 3-fase aansluiting zonder nulgeleider. Deze aansluitingen hebben dezelfde laadvermogens als een monofasige aansluiting.

Type kabel die je gebruikt

Op onze Blossom laadpalen zit altijd een type 2 aansluiting waar je op maximum 32A kan laden. Bij een laadpunt met vaste kabel zal je dus kunnen laden aan respectievelijk max 7,4kW op monofasige aansluiting, en max 11kW op 3-fasige aansluiting.

Op een laadpunt met socket waar je de kabel gebruikt die bij je wagen geleverd werd, is het goed om te weten of dat een 3-fasige kabel is om altijd het maximum vermogen aan te kunnen: bij gebruik van een monofasige type 2 kabel op een 3-fasig laadpunt zal je max 7,4kW kunnen laden ipv 11kW.

Monofasige type 2 kabel:

3-fase type 2 kabel:

Phoenix Contact AC Charging Cable | 5m | Type 2 - EVSE Australia

Je kan een monofasige kabel herkennen aan 2 "lege" pinnen op plek "L2" en "L3", daar zitten geen aangesloten kabels.

Een monofasige kabel is ook lichter en soepeler door het ontbreken van 2 fases.

Tabel met theoretische maximale laadvermogens

Type aansluiting van de woning op het elektriciteitsnet

Maximum laadvermogen in kilowatt

Aantal kilometer dat je gemiddeld kan bijladen per uur

1 x 16A monofasig (230V)

3,7 kW

22 km

1 x 25A monofasig (230V)

5,8 kW

35 km

1 x 32A monofasig (230V)

7,2 kW

43 km

3-fasen zonder neuter 16A (230V)

3,7 kW

22 km

3-fasen zonder neuter 25A (230V)

5,8 kW

35 km

3-fasen zonder neuter 32A (230V)

7,2 kW

43 km

3-fasen met neuter 16A (400V)

11,0 kW

66 km

3-fasen met neuter 25A (400V)

17,2 kW

103 km

3-fasen met neuter 32A (400V)

22 kW

132 km