Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesThuis Laden
Capaciteitstarief in Vlaanderen en impact op het gebruik van een thuislader
Capaciteitstarief in Vlaanderen en impact op het gebruik van een thuislader
Meer dan 6 maanden geleden bijgewerkt

Wat is het capaciteitstarief?

De Vlaamse energieregulator (VREG) besliste om vanaf 1 januari 2023 in het Vlaams Gewest de nettarieven (prijs die je als gebruiker betaalt aan de netbeheerder Fluvius) op een andere manier te berekenen. Vanaf dat moment wordt het nettarief niet langer enkel berekend op basis van je totale verbruik, maar ook op basis van je piekverbruik in elke maand. Op die manier wil de regulator alle gebruikers aanzetten om het elektriciteitsverbruik zo goed mogelijk te spreiden, en verbruikspieken te beperken.

Gebruikers met een laag maandelijks gemeten piekverbruik zullen op die manier een lager nettarief betalen dan gebruikers met een hoog piekverbruik, ongeacht de totale hoeveelheid stroom die ze verbruiken.

Voor de basisinfo rond het capaciteitstarief verwijzen we graag naar de website van Fluvius, de netbeheerder in Vlaanderen.

Enkel wanneer je over een digitale meter beschikt thuis, is het capaciteitstarief momenteel relevant. Bij analoge meters wordt immers een forfaitair piekverbruik toegepast.

Hoe kan je rekening houden met het capaciteitstarief?

Aan het capaciteitstarief zelf kan niets gewijzigd worden, vermits het om een beleidsbeslissing gaat die voor heel Vlaanderen van toepassing is.

Slim laden met Blossom stelt je in staat om jouw laadsessies af te stemmen op je opgewekte zonnestroom, piekverbruik te beperken, en te profiteren van dynamische tarieven.

Wij gebruik hiervoor technologie die onafhankelijk van het type thuislader werkt. Dit zorgt voor maximale flexibiliteit.

Onze Blossom Slim laden dongle wordt aangesloten op de P1 poort van jouw digitale meter. Meer info over deze gebruikerspoort kan je hier vinden.

Op die manier zal je laadstation automatisch trager laden op momenten dat er veel andere verbruikers op je thuisnet actief zijn, en opnieuw sneller laden wanneer er weinig andere verbruikers zijn.

Wanneer je opteert voor een zo laag mogelijke maximum piek voor je laadstation, hou er dan rekening mee dat je laadstation plots niet zal laden wanneer andere energieverbruikers in je woning het vermogen prioritair opeisen.

Je kiest volledig zelf óf je een maximum piek wil instellen, en welke dit moet zijn. Deze keuze wordt bepaald door je bereidheid om een lager of hoger capaciteitstarief te betalen in ruil voor het gebruikscomfort van trager of sneller te laden.

Hoe kan ik mijn huidige piek kennen?

Enkel bij een digitale meter kan je het piekverbruik raadplegen en aanpassen.

Het raadplegen van je piekverbruik kan via de netbeheerder Fluvius.

Als je aan het maximumvermogen van je netaansluiting wil blijven laden, hoef je niets te doen. Eventuele meerkosten in het nettarief worden echter niet bijkomend vergoed.

Is er ook een maximale piek voor de laadstations op het werk?

De beperking van het piekvermogen is niet op dezelfde manier van toepassing voor de laadstations op het werk. Daar kan je op elk moment aan een hogere laadsnelheid je wagen laden. We raden iedereen met een elektrische wagen dan ook aan om zo vaak mogelijk op de bedrijfsparking te laden.

Was dit een antwoord op uw vraag?